Buckinghamin palatsi

Historia

Buckinghamin palatsi, joka tunnetaan myös nimellä Buckinghamin kuninkaallinen palatsi, on Britannian kuningattaren virallinen Lontoon asuinpaikka. Palatsi sijaitsee Lontoon Westminsterin kaupunginosassa, ja se on yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Palatsin historia juontaa juurensa 1700-luvulle, jolloin se rakennettiin alun perin herttuatar Buckinghamin asunnoksi.

Palatsi siirtyi kuningasperheen käyttöön vuonna 1761, kun kuningas Yrjö III osti sen herttuatar Buckinghamin perikunnalta. Alun perin palatsi oli suunniteltu maalaissäädylle, mutta kuningas Yrjö IV päätti laajentaa ja kunnostaa sitä kuninkaallista residenssiä varten. Nykyinen Buckinghamin palatsi onkin suurelta osin peräisin tästä 1820-luvulla tapahtuneesta laajennuksesta.

Palatsi on toiminut monissa historiallisissa tapahtumissa kuninkaallisen perheen keskuudessa. Esimerkiksi kuningatar Viktorian aikana siellä järjestettiin kuuluisa kristillisen köyhien hyväntekeväisyystilaisuus vuonna 1897. Palatsi on myös todistaja monille kuninkaallisille häille ja juhlallisuuksille, kuten kuningatar Elisabet II:n kruunajaisille vuonna 1953. Se on myös ollut aiemmin kuningas Edvard VIII:n ja kuningatar Elisabet II:n syntymäpaikka.

Arkkitehtuuri

Buckinghamin palatsi on arkkitehtonisesti upea rakennus, joka edustaa georgialaista ja ranskalaisen renessanssin tyyliä. Pääosa palatsista on valkoista kalkkikiveä, joka luo vaikuttavan ilmeen. Sen kauniit julkisivut ja koristellut yksityiskohdat ovat peräisin 19. vuosisadalta.

Palatsi on jaettu kolmeen pääosaan: eteläinen siipi, itäinen siipi ja pohjoinen siipi. Näiden lisäksi palatsissa on myös neljä pääsisäänkäyntiä: Buckinghamin portti, Pohjois-portti, Portti Portilta ja Triumphal Arch -kaari. Pääsisäänkäynti, joka tunnetaan nimellä Buckinghamin portti, on koristeltu kahdella suurella pronssipatsaalla, jotka kuvaavat rauhaa ja valtaa.

Sisätilat

Buckinghamin palatsi on sisätiloiltaan yhtä upea kuin ulkoakin. Se käsittää yhteensä 775 huonetta, joista 19 on valtionhuoneita ja 52 kuninkaallisten perheen jäsenten makuuhuoneita. Palatsissa on myös lukuisia vastaanottohuoneita, vierashuoneita, työhuoneita ja keittiöitä.

Palatsin valtionhuoneet ovat kaikkein upeimpia ja niitä käytetään kuninkaallisten tapahtumien ja vastaanottojen järjestämiseen. Näitä huoneita ovat muun muassa suuret musiikkihuoneet, Red Drawing Room, White Drawing Room ja Ballroom. Näissä huoneissa on upea sisustus, joka sisältää muun muassa arvokkaita taideteoksia, kallisarvoisia huonekaluja ja koristeellisia kattokruunuja.

Buckinghamin palatsi on Lontoon nähtävyys, jota ei kannata jättää väliin. Palatsi tarjoaa uskomattoman näkymän brittiläiseen kuninkaalliseen historiaan ja sen upeat arkkitehtoniset yksityiskohdat ja sisätilat ihastuttavat vierailijoita ympäri maailman.

Puutarhat

Buckinghamin palatsi sijaitsee kauniiden puutarhojen ympäröimänä, jotka ovat yksi Lontoon merkittävimmistä nähtävyyksistä. Puutarhassa on runsaasti kukkaistutuksia, pensaita, puita ja nurmikoita, jotka luovat viehättävän ja rentouttavan ympäristön vierailijoille. Puutarhojen historia ulottuu aina 1700-luvulle, ja ne ovat kehittyneet useiden sukupolvien aikana.

Puutarhassa voi ihailla erilaisia kasveja ja kukkaloistoja ympäri vuoden. Kesäisin puutarhat kukoistavat kaikessa väriloistossaan, kun taas syksyllä lehtien vaihtuessa puut ja pensaat tarjoavat upeita maisemia. Puutarhassa voi myös nähdä erilaisia lintuja ja muita eläimiä, jotka ovat löytäneet siellä kodin.

Vieraat voivat kävellä puutarhan polkuja pitkin ja nauttia kauniista maisemista. Puutarhat tarjoavat myös hyvän paikan rentoutua ja levätä kiireisen kaupungin vilinästä. Monet kävijät ottavat mukaan piknik-eväät ja viettävät aikaa nurmikolla istuskellen. Puutarhoissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja, jotka tuovat lisää elämää ja viihdettä alueelle.

Vartiomuisto

Buckinghamin palatsin vartiomuisto on yksi sen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Vartiomuisto on osa palatsin vartiokaartin seremoniaa, joka järjestetään päivittäin kesäaikaan ja joka toinen päivä talviaikaan. Seremonia alkaa, kun vartiosotilaat marssivat äänettömin askelin palatsin porraskäytävälle.

Vartiomuistoon kuuluu perinteisiä sotilaallisia elementtejä, kuten marssimista, musiikkia ja lipunnostoja. Vartiosotilaat seisovat vahdissa palatsin edessä sotilaallisissa univormuissaan ja suurine karhunvatukoineen. Tämä seremonia houkuttelee vuosittain tuhansia katsojia ympäri maailmaa, jotka haluavat nähdä tämän ikonisen tapahtuman omin silmin.

Vartiomuisto kestää noin puoli tuntia ja tarjoaa mahdollisuuden kokea brittiläisen kuninkaallisen perinteen ja seremoniallisen arvokkuuden ainutlaatuisessa ympäristössä. Vierailijat voivat asettua palatsin edustalle katsomoon, josta näkee hyvin tapahtuman. On suositeltavaa saapua ajoissa, jotta saa hyvän paikan seurata seremoniaa.

Vaihtuvat näyttelyt

Buckinghamin palatsi on tunnettu myös siellä järjestettävistä vaihtuvista näyttelyistä. Palatsissa on useita näyttelyhuoneita, joissa esillä on erilaisia kuninkaallisia kokoelmia, taideteoksia ja historiallisia esineitä. Näyttelyt vaihtelevat vuosittain ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua monipuoliseen kuninkaalliseen kulttuuriin ja historiaan.

Näyttelytiloissa voi nähdä muun muassa upeita kuninkaallisia pukuloistoa ja arvokkaita koruja. Lisäksi näyttelyt kertovat tarinoita brittihallitsijoiden elämästä ja heidän vaikutuksestaan maahan. Näyttelyiden avulla vierailija pääsee lähemmäksi brittiläistä kuninkaallisuutta ja sen perinteitä.

Vaihtuvat näyttelyt ovat erittäin suosittuja ja houkuttelevat vuosittain suuren määrän vierailijoita. Niiden avulla Buckinghamin palatsi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia lisää brittiläisestä kulttuurista ja kuninkaallisesta perinteestä. On suositeltavaa tarkistaa etukäteen, mitä näyttelyitä on tarjolla vierailun aikana.

Vierailijapalvelut

Matkustaessaan Lontooseen monet turistit haluavat vierailla Buckinghamin palatsissa, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Palatsi on kuningattaren virallinen asuinpaikka ja siellä järjestetään myös lukuisia valtiollisia seremonioita ja tapahtumia. Palatsi avaa kuitenkin myös ovensa vierailijoille, jotka haluavat kokea kuninkaallista ylellisyyttä ja englantilaista historiaa.

Buckinghamin palatsi on avoinna yleisölle vain rajoitetun ajan vuodesta, yleensä kesäkuun puolivälistä syyskuun loppuun. Tällä aikavälillä vierailijat voivat osallistua palatsin opastettuihin kierroksiin, joilla he pääsevät tutustumaan palatsin upeisiin huoneisiin, puutarhoihin ja valtiolliseen vierailijakeskukseen. Palatsin sisällä nähtävänä olevat huoneet, kuten valtaistuinsali ja kuninkaan galleria, tarjoavat upean katsauksen kuninkaalliseen elämään.

Vierailijapalveluihin kuuluu myös mahdollisuus ihastella palatsin vahdinvaihtoseremoniaa, joka tapahtuu joka päivä kello 11.30. Tämä perinteikäs seremonia on yksi Lontoon suosituimmista nähtävyyksistä ja palatsin edusta täyttyy joka päivä uteliasta yleisöä. Vahdinvaihto seremonia on vaikuttava näky, jossa ritareiksi pukeutuneet vahdit marssivat musiikin säestyksellä palatsin edessä ja vaihtavat paikkaa uusien vartijoiden kanssa.

Palatsin vierailijapalvelut tarjoavat myös mahdollisuuden osallistua Buckinghamin palatsin yksityisille puutarhakierroksille, jotka sisältävät esittelyä kuninkaallisista kasveista ja kasvihuoneista. Puutarhat ovat kunnostettu kauniiksi, ja niiden vehreydessä voi nauttia hetken rauhasta keskellä vilkasta Lontoota.

Seremoniat ja tapahtumat

Buckinghamin palatsi on keskeinen paikka monille tärkeille seremonioille ja tapahtumille. Palatsissa järjestetään muun muassa valtiollisia vastaanottoja, kuninkaallisia häitä, syntymäpäiviä ja muistotilaisuuksia. Päällisin puolin palatsi näyttää upealta, mutta sen arvo ja historiallinen merkitys korostuvat erityisesti näiden seremonioiden ja tapahtumien yhteydessä.

Yksi palatsin tunnetuimmista seremonioista on valtaistuinpäivän kunniaksi järjestettävä Trooping the Colour -paraati, joka on brittiläisen kuningattaren syntymäpäiväjuhlinta. Tämä massiivinen paraati ja ilma-alusten näytös pidetään yleensä kesäkuun toisena lauantaina, ja se kerää aina runsaasti matkailijoita ja brittien puolueiden ystäviä kaikkialta maailmasta. Paraatiin kuuluu sotilaallinen marssi ja värilippujen vaihto, ja se päättyy kuningattaren tervehdykseen Buckinghamin palatsin parvekkeelta. Tapahtuma on todellinen näynäytös, joka tarjoaa kiehtovan näkökulman brittiläiseen kunnianosoitukseen ja ylpeyteen.

Lisäksi Buckinghamin palatsissa järjestetään usein kuninkaallisia häitä, kuten prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häät vuonna 2011. Kuningattaren valtaistuinsalissa solmittujen avioliittojen historia luo romanttisen ja henkeäsalpaavan tunnelman. Monet parit haaveilevatkin saavansa sanoa ”tahdon” juuri tässä ylevässä ympäristössä.

Lähiympäristö

Buckinghamin palatsi sijaitsee Lontoon keskustassa, ja sen lähettyviltä löytyy useita muita merkittäviä nähtävyyksiä. Westminster Abbey on vain lyhyen kävelymatkan päässä palatsilta, ja se on yksi Englannin tunnetuimmista kirkollisista rakennuksista. Se on myös rojalistinen monumentti, sillä siellä monet kuninkaalliset häät ja kruunajaiset ovat tapahtuneet. Abbeyn massiivinen goottilainen arkkitehtuuri ja sen historiallinen merkitys houkuttelevat vuosittain tuhansia kävijöitä.

Toinen lähellä sijaitseva nähtävyys on Houses of Parliament, joissa Britannian parlamentti kokoontuu. Ne ovat yksi Lontoon tunnetuimmista maamerkeistä, ja niiden siluetti Thamesjoen rannalla on kuvattu lukuisiin postikortteihin ja matkamuistoihin. Houses of Parliamentin tunnetuin osa on Erik Satien säveltämän ”Westminsterin kellot” tunnussäveltä myös Big Beniksi kutsuttu kello, joka soi tunnin välein.

Buckinghamin palatsi on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde Lontoon-matkalla. Sen vierailijapalvelut tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden päästä kurkistamaan kuninkaalliseen arkeen, ja palatsin ympäristössä sijaitsevat muut merkittävät nähtävyydet täydentävät upeaa kokemusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *