St. Paul’s Cathedral

Historia

St. Paulin katedraali, joka tunnetaan virallisesti nimellä St. Paul’s Cathedral, on yksi Lontoon tunnetuimmista ja ikonisimmista maamerkeistä. Sen historia ulottuu yli 300 vuoden taakse ja se on ollut tärkeä osa Lontoon kaupunkikuvaa jo pitkään.

Alkuperäinen St. Paulin katedraali rakennettiin 600-luvulla ja sitä laajennettiin useita kertoja seuraavien vuosisatojen aikana. Kuitenkin vuonna 1666 suuri Lontoon palo tuhosi lähes koko katedraalin, jolloin päätettiin rakentaa uusi, entistä suurempi katedraali tilalle. Arkkitehti Christopher Wren sai tehtäväkseen suunnitella uuden rakennuksen, ja rakennustöitä alettiinkin suorittaa vuonna 1675.

Valmistuminen kesti peräti 35 vuotta, ja St. Paulin katedraali vihittiin käyttöön vasta vuonna 1710. Rakennuksen valtavat mitat (pituus 158 metriä, leveys 74 metriä ja korkeus 111 metriä) sekä sen upeat barokkityyliset julkisivut tekevät siitä vaikuttavan näyn katukuvassa. Katedraalin sisätilat ovat yhtä vaikuttavat kuin sen ulkopuoli, ja monet vieraat ovatkin hämmästyneitä sen kauneudesta ja arkkitehtonisista yksityiskohdista.

Arkkitehtuuri

St. Paulin katedraalin arkkitehtuuri on yksi sen suurimmista vetovoimatekijöistä. Katedraali edustaa barokkityyliä, joka oli suosittu 1600-luvulla. Christopher Wrenin suunnittelema rakennus yhdistää barokille tyypilliset kaaret, koristeelliset yksityiskohdat ja symmetrian upealla tavalla.

Katedraalin julkisivua koristavat korinttilaiset pilarit ja koristeelliset veistokset, jotka kertovat Raamatun tarinoita ja kristillistä symboliikkaa. Niitä ympäröivät kaaret ja kauniit kupolit, jotka luovat harmonisen ilmeen katedraalille.

Sisätiloissa koristeelliset yksityiskohdat jatkuvat. Katedraalin alttari on erityisen vaikuttava, ja sen ylle kohoaa upea kupoli, joka on yksi Lontoon suurimmista. Katedraalin kaarevat holvit ja lasimaalaukset lisäävät sen kauneutta ja luovat upean tunnelman vierailijoille.

Kupolinäkymät

St. Paulin katedraalin suosituin nähtävyys on sen kupoli. Katedraalin huipulle johtaa yli 500 askelta, mutta kiipeäminen palkitaan upeilla näkymillä ympäröivään kaupunkiin.

Huipulta avautuvat maisemat tarjoavat upean näköalan Lontooseen, ja erityisesti Thames-joelle. Vierailijat voivat ihailla kaupungin nähtävyyksiä, kuten Tower Bridgeä, Shard-tornia ja London Eyea, sekä nauttia upeista maisemista ympäriinsä.

Kupolinäkymät ovat suosittu nähtävyys turistien keskuudessa, ja ne tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä Lontoon kauneus korkeuksista käsin.

Kaiken kaikkiaan St. Paulin katedraali on ikoninen nähtävyys, joka tarjoaa vierailijoille upeita arkkitehtonisia näkymiä ja mahdollisuuden tutustua Lontoon kiehtovaan historiaan. Katedraalin vaikuttava ulkopuoli ja sisätilojen kauneus ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia, ja sen korkein huippu tarjoaa upeat maisemat kaupunkiin.

Sisätilat ja koristelu

St. Paulin katedraali, tai virallisesti The Cathedral Church of St. Paul the Apostle, on kuuluisa maamerkki ja yksi Lontoon tunnetuimmista nähtävyyksistä. Katedraali sijaitsee Lontoon Cityn alueella ja sen massiiviset kupolit kohoavat ylväänä kaupungin yllä. St. Paulin katedraali on yksi maailman suurimmista kupolikatedraaleista ja sen upea arkkitehtuuri hakee vertaistaan.

Kun vierailee St. Paulin katedraalissa, ensimmäinen asia, joka kiinnittää huomion, on sen upea sisustus. Katedraalin sisätilat ovat henkeäsalpaavat, ja se on täynnä yksityiskohtia ja upeita koristeita. Sisääntulohalli, nimeltään Suuri Alus, on yksi katedraalin näyttävimmistä osista. Alus on koristeltu kauniilla mosaiikeilla ja sen katto kohoaa korkealle yläpuolelle. Katedraalin keskilaiva on myös vaikuttava, ja sen katto koristeltu upeilla freskoilla.

Katedraalin alttarialue on täynnä upeita veistoksia ja koristeita. Alttarin takana on suuri alttariristi, joka on valmistettu puusta ja koristeltu kullalla ja jalokivillä. Myös katedraalin sivukappelit ovat huomionarvoisia, ja niissä voi nähdä erilaisia alttareita ja pyhäinkuvia. Katedraalin penkit ovat kauniisti veistettyjä ja niiden koristeet kertovat eri tarinoita.

St. Paulin krypta

Kun vierailee St. Paulin katedraalissa, ei kannata unohtaa sen kryptaa. Krypta sijaitsee katedraalin alapuolella ja se on täynnä merkittäviä muistomerkkejä ja hautakiviä. Monet brittiläiset hallitsijat ja merkkihenkilöt ovat haudattu kryptaan, mikä tekee siitä tärkeän paikan brittiläisessä historiassa.

Kryptaa koristavat myös kauniit veistokset ja muistomerkit. Yksi kryptan merkittävistä nähtävyyksistä on Katedraalin Kansakunnan merirosvojen muistomerkki. Veistos kuvaa merirosvopaatin kapteenia ja se on suosittu paikka vierailijoille ottaa valokuvia. Krypta on myös täynnä muita muistomerkkejä, kuten sotilaiden hautakiviä ja valtavirran monarkkien muistomerkkejä.

Katedraalin muistomerkit

St. Paulin katedraalissa on useita merkittäviä muistomerkkejä, jotka kertovat brittiläisen historian tarinoita. Yksi tunnetuimmista muistomerkeistä on Kansallissankari Sir Winston Churchillin hauta. Churchill oli Britannian pääministeri toisen maailmansodan aikana ja hänellä oli merkittävä vaikutus maan historiassa. Hänen hautansa on sijoitettu katedraalin läheisyyteen, ja se on suosittu vierailukohde.

Toinen merkittävä muistomerkki katedraalissa on Kansallissankari Admiral Horatio Nelsonin hauta. Nelson oli brittiläisen laivaston amiraali ja hän seurasi merirosvopaatillaan Napoleon Bonaparten laivastoa. Nelson haavoittui ja kuoli taistelussa Trafalgarin taistelussa vuonna 1805. Hänen hautansa on sijoitettu katedraalin Quireen, joka on pyhäkön koristeltu osa.

Kaiken kaikkiaan St. Paulin katedraali on upea nähtävyys, jossa on paljon nähtävää ja opittavaa. Siellä vieraileminen on kuin paluu menneeseen ja se antaa arvokasta tietoa brittiläisestä historiasta. Katedraalin sisätilat ja koristelu, krypta ja muistomerkit tarjoavat vierailijoille monipuolisen kokemuksen, jota ei kannata missata.

Kirkon palvelut

St. Paulin katedraali on yksi Lontoon merkittävimmistä ja tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on anglikaanisen kirkon pääkirkko ja sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä Thames-joen rantaa. Katedraalin historian voi jäljittää aina 600-luvulle asti, mutta nykyinen rakennus on peräisin 1600-luvulta. Katedraali on monien tärkeiden tilaisuuksien ja seremonioiden näyttämönä, kuten kuninkaalliset häät, kruunajaismessut ja valtiolliset muistotilaisuudet.

St. Paulin katedraalissa järjestetään päivittäin jumalanpalveluksia, ja se on avoinna yleisölle myös turistinähtävyytenä. Katedraalin ymmärtämiseksi on hyödyllistä osallistua jonkinlaiseen opastettuun kierrokseen, sillä oppaat voivat tarjota syvemmän näkymän rakennuksen historiaan ja merkitykseen. Katedraalin itseopiskelijoille on myös saatavilla audioguideja eri kielillä.

Katedraalin palvelut jatkuvat ympäri vuoden, ja messut tarjotaan niin paikallisille seurakuntalaisille kuin matkailijoillekin. Tärkein messu pidetään sunnuntaisin aamuisin, ja se on avoin kaikille osallistua. Katedraaliin voi myös osallistua päivittäisiin rukoushetkiin, jotka tarjoavat hiljaisuutta ja rauhaa keskellä kiireistä kaupunkia. Verkkosivuilta voi tarkistaa ajantasaiset tiedot palveluista ja messuaikatauluista.

Rouenin lasimaalit

St. Paulin katedraalin kauneus on osittain sen upeiden Rouenin lasimaalien ansiota. Nämä taideteokset ovat yksi merkittävimmistä lasimaalauksista maailmassa. Lasimaalaukset peittävät katedraalin ikkunat ja niiden värikäs loisto luo upean tunnelman sisätiloihin.

Rouenin lasimaalit valmistettiin Ranskassa 1800-luvulla ja tuotiin Lontooseen sitä varten rakennettuihin ikkunoihin. Ne kertovat raamatullisia tarinoita ja kuvittavat pyhimysten elämää. Lasimaalaukset heräävät eloon, kun valo siivilöityy ikkunoiden läpi, ja värit leviävät katedraalin sisätiloihin. Koska lasimaalaukset ovat niin tärkeitä katedraalille, niiden säilyttämiseen ja suojelemiseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Lasimaalaukset ovat myös merkittävä turistinähtävyys, ja monet kävijät vierailevat katedraalissa nimenomaan ihailemaan niitä. Opastetut kierrokset voivat tarjota tarkempaa tietoa lasimaalausten historiasta ja taiteellisista yksityiskohdista. Katedraalin lahjatavaraliikkeestä voi ostaa myös lasimaalauksiin liittyviä matkamuistoja, kuten postikortteja, kirjoja ja koruja.

Raskaan pommituksen jäljet

St. Paulin katedraali selvisi lähes vahingoittumattomana Lontoon pommituksista toisen maailmansodan aikana. Katedraali oli symbolinen maamerkki, ja sen tuhoaminen olisi ollut tärkeä isku brittiläiselle moraalille. Vaikka lähialueet kärsivät tuhoisista pommituksista, katedraali koki vain vähäisiä vaurioita.

Katedraaliin osui muutama pommi, mutta tulipalojen sammutusyksiköt onnistuivat sammuttamaan palot nopeasti. Katedraaliin osuneiden pomminjäänteiden voi edelleen nähdä katedraalin ulkoseinissä, mutta ne on jätetty tarkoituksella entiselleen, jotta ne muistuttavat sotien aikaisista tapahtumista.

Vaikka katedraali säilyi lähes vahingoittumattomana, sen ympäristössä olevat rakennukset tuhoutuivat pahoin pommituksissa. Katedraalin ympärillä näkyvät jäljet pommituksista, kuten tyhjät tilat, joissa rakennukset ennen seisoivat. Nämä jäljet muistuttavat Lontoon kuuluisan historian ikävimmästä hetkestä, mutta myös siitä, miten vahva ja kestävä St. Paulin katedraali on ollut vuosisatojen ajan.

Vastaa