Oxfordin yliopisto

Yliopiston historia

Oxfordin yliopisto on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista. Sen historia ulottuu yli 900 vuoden päähän, sillä yliopisto perustettiin jo vuonna 1096. Yliopiston tarkka perustamisajankohta on kuitenkin edelleen hieman epäselvä, sillä ajan tasalle pääsemiseksi tarvittavat dokumentit ovat kadonneet. Silti on kiistaton tosiasia, että yliopisto on toiminut Oxfordin kaupungissa jo useiden vuosisatojen ajan.

Oxfordin yliopisto on perustettu lähinnä paikallisten kirkkojen ja luostarien tarpeita varten. Alkuperäisen tarkoituksensa vuoksi yliopistoon perustettiin alkuun ainoastaan teologinen tiedekunta, mutta sen toiminta laajeni myös muihin tieteenaloihin nopeasti. Ensimmäisenä yliopisto alkoi opettaa myös lainoppia.

Yksi Oxfordin yliopiston erikoispiirteistä on sen collegiat-valtiojärjestelmä, jossa yliopisto on jaettu lukuisiin eri collégeihin. Jokaisella collegella on omaa omistamaansa kiinteistöjä ja rahoitusta, ja ne vastaavat omista ylläpitotehtävistään. Tällä järjestelmällä on pyritty takaamaan yliopiston autonomisuus ja pitämään sen tutkimus ja opetus mahdollisimman laadukkaana.

Yliopiston laitokset

Oxfordin yliopistoon kuuluu 38 collegen lisäksi myös lukuisia laitoksia ja tiedekuntia, jotka tarjoavat opetusta ja tutkimusmahdollisuuksia monilla eri tieteenaloilla. Yliopiston perustaneet colléget toimivat itsenäisesti, ja ne ovat keskittyneet pääosin humanistisiin ja yhteiskuntatieteellisiin tieteisiin. Yksittäiset tiedekunnat, kuten lääketieteellinen tiedekunta tai luonnontieteellinen tiedekunta, vastaavat puolestaan omista erikoisalueistaan.

Oxfordin yliopisto on tunnettu erityisesti korkeasta opetuksen laadustaan ja akateemisesta vaativuudestaan. Yliopiston tiedekunnat tuottavat laadukkaita tutkimuksiaan, ja sen opettajat ovat alan huippuasiantuntijoita. Yliopisto on myös yksi maailman arvostetuimmista paikoista opiskella, minkä vuoksi siihen hakee joka vuosi valtava määrä nuoria lahjakkaita opiskelijoita eri puolilta maailmaa.

Yliopiston museot

Oxfordin yliopistolla on myös useita mielenkiintoisia museoita, joissa yleisö voi tutustua erilaisiin taideteoksiin, historiallisiin artefakteihin ja tieteellisiin näyttelyihin. Yksi tunnetuimmista museoista on Ashmolean-museo, joka on Britanniassa vanhin yleinen museo. Museossa voi ihailla arvokkaita taide-esineitä, antiikin aarteita ja muinaisen Egyptin kokoelmia

Toinen suosittu kohde on Yliopiston luonnontieteiden museo, jossa on näytteillä laaja valikoima eläin- ja kasvilajeja sekä mineraaleja. Museo tarjoaa mielenkiintoisia elämyksiä erityisesti luonnontieteistä ja biologiasta kiinnostuneille vierailijoille. Myös Yliopiston historiaa esittelevä Bodleian Library, josta löytyy 1200-luvulta peräisin oleva yliopistonkirjasto, on suosittu vierailukohde.

Oxfordin kirjasto

Oxfordin yliopisto on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista. Sen yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Oxfordin yliopiston kirjasto. Kirjasto sijaitsee Bodleian Library -nimisessä rakennuksessa, joka on rakennettu 1600-luvulla. Kirjastolla on pitkä ja arvokas historia, ja se on yksi maailman suurimmista kirjastoista.

Bodleian Libraryn kokoelmiin kuuluu yli 12 miljoonaa teosta, ja se saa jatkuvasti uusia kirjoja ja muita aineistoja. Kirjastosta löytyy kirjoja ja käsikirjoituksia lähes kaikilta tieteenaloilta, ja se houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa. Kirjaston arvokkaimpia aarteita ovat muun muassa Gutenbergin Raamattu ja Shakespearen alkuperäiset teokset.

Kirjasto on myös toiminut useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Esimerkiksi Harry Potter -elokuvissa Bodleian Library edustaa Tylypahkan kirjastoa. Tämä on tehnyt kirjastosta entistäkin suositumman matkailukohteen Harry Potter -faneille.

Bodleian Libraryyn voi tutustua joko vapaasti tai opastetuilla kierroksilla. Vapaa pääsy kirjastoon on kuitenkin rajoitettu, joten opastetuille kierroksille osallistuminen on suositeltavaa. Opastettujen kierrosten aikana oppaat kertovat mielenkiintoisia faktoja kirjaston historiasta ja kokoelmista. Kierroksen aikana pääsee myös osaksi kirjaston tunnelmaa ja näkemään sen upeita tiloja, kuten vanhoja lukusaleja ja käsikirjoitusten säilytystiloja.

Käytännön tiedot opiskelijoille

Oxfordin yliopisto on erittäin arvostettu ja suosittu opiskelupaikka kansainvälisesti. Kaikki Oxfordin yliopiston opiskelijat ovat jäseniä jossakin yliopiston 38 akateemisessa laitoksessa, jotka tarjoavat laajan valikoiman eri tieteenaloja. Opiskelijavalinta Oxfordin yliopistoon on erittäin kilpailtu, ja yliopisto vaatii korkeaa akateemista tasoa hakijoiltaan.

Opiskelijat Oxfordin yliopistossa saavat huippuluokan opetusta ja tutkimusmahdollisuuksia. Yliopisto tunnetaan erityisesti humanistisista tieteistä, lääketieteestä ja luonnontieteistä. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua monipuolisiin tutkimusprojekteihin ja päästä osaksi kansainvälistä tieteellistä yhteisöä.

Opiskelijaelämä Oxfordin yliopistossa on vilkasta ja monipuolista. Yliopistossa toimii yli 400 opiskelijajärjestöä, jotka tarjoavat erilaisia harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksia. Opiskelijat voivat osallistua esimerkiksi urheiluseurojen toimintaan, musiikki- ja teatteriryhmien toimintaan tai vaikka kirjoittaa yliopiston omaan sanomalehteen.

Kuuluisat aluminit

Oxfordin yliopisto on kouluttanut lukuisia kuuluisia alumnejaan vuosisatojen ajan. Monet näistä alumneista ovat myös jättäneet jälkensä maailman historiaan ja saavuttaneet suurta arvostusta omilla aloillaan.

Yksi tunnetuimmista Oxfordin yliopistosta valmistuneista on Sir Isaac Newton, matematiikan ja fysiikan suuri nimi. Newtonia pidetään yhtenä tärkeimmistä tieteilijöistä, joka mullisti käsityksemme fysiikasta ja kehitti painovoimalain.

Toinen tunnettu Oxford-alumni on kirjailija J.R.R. Tolkien, joka tunnetaan erityisesti Taru sormusten herrasta -kirjasarjastaan. Tolkien oli myös Oxfordin yliopiston professori ja opetti anglosaksin kieltä ja kirjallisuutta.

Oxfordin yliopiston kuuluisien alumneiden lista on varsin pitkä. Siihen kuuluvat muun muassa poliitikot, kuten Margaret Thatcher ja David Cameron, näyttelijät Richard Burton ja Emma Watson sekä kirjailija Oscar Wilde. Oxfordin yliopisto on ylpeä pitkästä perinteestään ja sen valmistamat huippuosaajat jatkavat yliopiston maineen rakentamista ympäri maailmaa.

Kierrokset ja opastetut retket

Oxford on tunnettu paitsi maailmankuulusta yliopistostaan myös upeista nähtävyyksistään. Yksi suosittu tapa tutustua Oxfordiin on osallistua kierrokselle tai opastetulle retkelle, joita järjestetään eri teemoilla ja kieliopastuksella.

Yksi suosituimmista kierroksista on yliopistokierros, joka vie kävijät tutustumaan Oxfordin yliopiston upeisiin rakennuksiin ja kampuksiin. Kierroksella voi ihailla esimerkiksi Christ Church Collegessa sijaitsevaa upeaa ruokasalia, joka toimi inspiraationa Harry Potter -elokuvien suositulle Taikakoululle. Lisäksi kävijät pääsevät vierailemaan Bodleian-kirjastossa, jonka eri osat ovat olleet mukana useissa elokuvissa, kuten Harry Potter -sarjassa ja Da Vinci -koodi -elokuvassa.

Opastetut retket tarjoavat myös mahdollisuuden tutustua Oxfordin laajaan kulttuuritarjontaan. Esimerkiksi kierrokset historiallisessa kaupungissa johdattavat kävijät kapeille kujille ja kauniille aukioille, kertoen samalla alueen rikkaasta historiasta. Retkellä voi vierailla myös erilaisissa museoissa ja taidegallerioissa, jotka esittelevät Oxfordin taide- ja kulttuurielämää. Lapsiperheille suunnatuilla kierroksilla on tarjolla myös erilaisia lastenaktiviteetteja ja seikkailuja, jotka viihdyttävät kaikenikäisiä matkailijoita.

Yliopiston arkkitehtuuri

Oxfordin yliopisto on tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan, joka on sekoitus eri aikakausien tyylejä. Yliopiston rakennukset edustavat muun muassa goottilaista, renessanssi- ja barokkityyliä, ja ne ovat itsessään nähtävyyksiä. Kävijät voivat ihastella esimerkiksi Radcliffe-kameraa, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä.

Toinen upea rakennus on Sheldonian Theatre, joka on suunniteltu arkkitehti Christopher Wrenin toimesta. Rakennus on edelleen käytössä yliopiston promootiojuhlissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Sheldonian Theatren kattokoristeet ja yksityiskohdat ovat vaikuttavia, ja se tarjoaa upeat puitteet juhlallisille tapahtumille.

Oxfordin yliopiston arkkitehtuuriin voi tutustua myös vapaasti kiertämällä yliopiston pihoja ja kampuksia. Lähes jokaisen kollegion alueella on upeita rakennuksia ja viihtyisiä puutarhoja, joissa voi rauhoittua ja nauttia kauniista ympäristöstä. Yliopiston kirjastot ovat myös näkemisen arvoisia, sillä niissä voi tutustua moniin historiallisiin käsikirjoituksiin ja arvokkaisiin kirjoihin.

Tärkeimmät tapahtumat ja perinteet

Oxfordin yliopistolla on useita tärkeitä perinteitä ja tapahtumia, jotka tekevät siitä erityisen ja eläväisen paikan. Yksi tunnetuimmista perinteistä on May Morning -tapahtuma, joka järjestetään 1. toukokuuta. Tuolloin oxfordin opiskelijat ja paikalliset kokoontuvat aamunkoitteessa Magdalen Collegelle kuulemaan kuoron laulua, jonka jälkeen kaupungilla riittää juhlatunnelmaa ja musiikkia koko päiväksi.

Toinen merkittävä perinne on Christ Church Collegen formal dinner -illallinen, joka järjestetään joka ilta. Illallisella pukeudutaan virallisiin, akateemisiin pukuihin ja nautitaan ruoasta ja juomasta yhdessä opiskelijoiden ja professoreiden kanssa. Tämä elegantti perinne antaa vierailijoille mahdollisuuden aistia opiskelijaelämän tunnelmaa yliopistossa.

Lisäksi Oxfordissa järjestetään vuosittain lukuisia festivaaleja, kuten musiikkifestivaaleja, tieteellisiä tapahtumia ja kirjallisuusfestivaaleja. Näissä tapahtumissa voi tutustua paitsi yliopiston osaamiseen myös laajemmin Oxfordin kulttuurielämään. Tapahtumat ovat erinomainen tilaisuus nauttia oxfordsilaisten ammattilaisryhmien esityksistä ja kokemuksista.

Vastaa