National Glass Centre

Historia ja perustaminen

Sunderlandin National Glass Centre -nimellä tunnettu lasimuseo ja -taidekeskus sijaitsee Pohjois-Englannissa, Glasgow’n ja Newcastle upon Tynen välissä. Se perustettiin vuonna 1998 osana Sunderlandsin yliopiston kehityshanketta. Keskuksen tärkein tavoite oli vahvistaa lasinvalmistuksen perinteitä alueella sekä edistää ja tukea lasitaiteen kehittymistä.

National Glass Centre sijaitsee historiallisella kaupunkialueella, jossa oli jo aiemmin sijainnut lasitehdas. Tämä tehdas, nimeltään Hartley Wood & Co Ltd, valmisti muun muassa ikkunalaseja ja pulloja 1800-luvulta aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Tehdas oli merkittävä työllistäjä alueella, mutta suljettiin lopulta vuonna 1988.

Yliopiston päätöksellä rakennettiin tehdasalueen tilalle uusi lasimuseo ja -keskus, joka avasi ovensa yleisölle vuonna 1998. National Glass Centre on nykyään yksi alueen suosituimmista nähtävyyksistä ja paikka, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan lähemmin Sunderlandin rikkaaseen lasinvalmistushistoriaan.

Näyttelyt ja nähtävyydet

National Glass Centre tarjoaa vierailijoilleen ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan monipuolisesti lasitaiteeseen. Keskuksessa on useita näyttelyitä ja gallerioita, joissa esitellään erilaisia lasiesineitä ja -teoksia. Vierailijat voivat ihailla perinteisiä lasiesineitä, kuten maljakoita ja koriste-esineitä, sekä moderneja lasiteoksia, joihin on käytetty uusinta tekniikkaa.

Näyttelytilojen lisäksi keskuksessa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja työpajoja, joissa vierailijat voivat itse päästä kokeilemaan lasinvalmistusta ja luomaan omia lasiesineitä. Keskuksen yhteydessä toimii myös kauppa, josta voi ostaa matkamuistoja ja ainutlaatuisia lasituotteita.

Nähtävyytenä National Glass Centre tarjoaa myös upeita näkymiä Wear-joelle, sillä keskus sijaitsee aivan joen rannalla. Vierailijat voivat nauttia kauniista maisemista sekä vierailla joen varrella sijaitsevassa Hylton Castle -linnassa, joka on peräisin 1100-luvulta.

Työnäytökset ja lasinpuhallus

National Glass Centre on erityisen tunnettu työnäytöksistä, joissa vierailijat pääsevät seuraamaan lasinpuhaltajien työskentelyä. Päivittäiset työnäytökset tarjoavat mahdollisuuden nähdä, miten lasi muotoillaan ja puhalletaan taidokkaasti erilaisiksi esineiksi. Lasinpuhaltajat esittelevät perinteisiä lasinpuhallustekniikoita ja näyttävät vierailijoille, miten he luovat upeita lasiesineitä.

Lisäksi keskuksessa järjestetään erilaisia lasinpuhalluskursseja ja työpajoja, joissa voi oppia lasinpuhalluksen perusteet ja kokeilla itse tätä vaativaa taitoa. Kokeneet lasinpuhaltajat opastavat osallistujia ja auttavat heitä valmistamaan omia lasiteoksia. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä käsiksi lasinpuhalluksen saloihin ja oppia tätä perinteistä käsityötaitoa.

National Glass Centre tarjoaa kaikille lasista ja lasitaiteesta kiinnostuneille unohtumattoman elämyksen. Se yhdistää perinteet ja nykyaikaisen lasitaiteen sekä tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden tutustua lasinvalmistuksen historiaan ja oppia uutta. Keskuksen lämmin ja kutsuva ilmapiiri sekä ammattitaitoiset työntekijät varmistavat, että vierailu Sunderlandin National Glass Centre -keskuksessa jää ikimuistoiseksi.

Koulutusmahdollisuudet

Sunderlandin National Glass Centre tarjoaa vierailijoilleen upean mahdollisuuden tutustua lasinvalmistuksen maailmaan sekä osallistua erilaisiin koulutusohjelmiin. Centre tarjoaa sekä lyhyitä päiväkursseja että pidempikestoisia opintopolkuja, jotka sopivat kaikentasoisille ja -ikäisille taidetta ja lasinvalmistusta rakastaville.

Keskeinen osa National Glass Centren tarjoamaa koulutusta on sen Glass and Ceramic Conservation -ohjelma. Tämä ohjelma antaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia lasi- ja keramiikkatuotteiden säilyttämistä ja konservointia. Opiskelijat pääsevät osaksi ammattitaitoista tiimiä ja oppivat käytännön taitoja arvokkaiden esineiden suojelemiseksi ja palauttamiseksi entiselle loistolle.

Lisäksi Centre järjestää myös lasinvalmistuskursseja niille, jotka haluavat oppia lasinvalmistuksen taitoja ja luoda omia taideteoksiaan. Näillä kursseilla opiskelijat pääsevät oppimaan lasinleikkausta, sulatus- ja muotoilutekniikoita sekä erilaisia koristelu- ja viimeistelymenetelmiä. Kursseihin osallistuminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla käsityöläisyyttä ja oppia uusia taitoja asiantuntijoiden johdolla.

Lasitaiteen teosmyymälä

National Glass Centre ei ole pelkästään koulutuskeskus, vaan se tarjoaa myös upean lasitaiteen teosmyymälän, joka on avoin kaikille vierailijoille. Teosmyymälässä vierailijat pääsevät ihailemaan ja ostamaan erilaisia lasitaideteoksia. Myynnissä on laaja valikoima uniikkeja teoksia, kuten koruja, lamppuja, maljakoita ja taidokkaita lasiveistoksia.

Teosmyymälän tarjonta edustaa paitsi paikallisia lasitaiteilijoita, myös kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita. Tämä tekee ostoksista entistä mielenkiintoisempia ja antaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua eri taiteilijoiden tyyleihin ja tekniikoihin. Teosmyymälässä vierailu on myös täydellinen tilaisuus löytää ainutlaatuinen matkamuisto tai lahja läheiselle.

Vierailevat taiteilijat ja työpajat

National Glass Centre on tunnettu myös monipuolisesta ja jatkuvasti vaihtuvasta ohjelmastaan, johon kuuluvat vierailevien taiteilijoiden näyttelyt ja työpajat. Vierailevat taiteilijat tuovat mukanaan uusia ideoita ja näkökulmia lasinvalmistukseen, mikä tekee keskuksesta jatkuvasti elävän ja mielenkiintoisen.

Näyttelyt tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua eri taiteilijoiden töihin ja löytää uusia inspiraation lähteitä. Taiteilijoiden näyttelyt voivat vaihdella perinteisistä lasitöistä moderneihin ja kokeileviin teoksiin, joten jokainen vierailu tuo aina jotain uutta.

Työpajat puolestaan tarjoavat vierailijoille ainutlaatuisen tilaisuuden osallistua lasitaiteen luomiseen. Työpajoissa oppilaat voivat työskennellä ammattitaitoisten ohjaajien kanssa ja oppia erilaisia teknisiä taitoja sekä luovaa ajattelua. Työpajat voivat sisältää esimerkiksi lasinpuhallusta, sulatus- ja muotoilutekniikoita tai koristelua. Lapsille ja nuorille suunnatut työpajat luovat myös mahdollisuuksia innostaa nuoria taiteen pariin ja edistää heidän luovaa kehitystään.

Kaiken kaikkiaan National Glass Centre tarjoaa upean kulttuuri- ja oppimiskokemuksen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lasitaiteesta ja sen monipuolisista mahdollisuuksista. Koulutusohjelmat, lasitaiteen teosmyymälä sekä vierailevien taiteilijoiden näyttelyt ja työpajat tekevät Centrestä ainutlaatuisen matkakohteen Englanatin matkalle.

Ravintola ja kahvila palvelut

Sunderlandin National Glass Centressä vieraillessa ei tarvitse huolehtia nälästä tai janoisuudesta, sillä paikasta löytyy ravintola ja kahvila palvelut. Ravintola tarjoaa herkullisia ja monipuolisia aterioita niin lounaaksi kuin illalliseksikin.

Ravintola tarjoilee perinteisiä brittiläisiä ruokia, kuten fish and chips, sekä maistuvia kasvisvaihtoehtoja. Tarjolla on myös erilaisia salaattiannoksia, keittoja ja maukkaita jälkiruokia. Ruoka valmistetaan paikan päällä tuoreista paikallisista raaka-aineista, joten laatu on taattu.

Kahvilan puolelta löytyy kevyempiä herkkuja, kuten leivonnaisia ja välipaloja. Kahvilassa voi nauttia myös erilaisia kahvijuomia, teetä ja virvokkeita. Se on täydellinen paikka pysähtyä virkistävän juoman ja pienen purtavan äärelle kesken näyttelyiden katselun.

Kierrokset ja opastetut kierrokset

National Glass Centressä järjestetään myös kierroksia ja opastettuja kierroksia, jotka tarjoavat vierailleen syvällisemmän kokemuksen lasinvalmistuksen historiasta ja nykypäivästä. Opastetuilla kierroksilla asiantuntevat oppaat kertovat vierailijoille mielenkiintoisia tarinoita lasinvalmistuksen taustalla ja näyttävät käytännössä, miten lasia työstetään.

Opastetulla kierroksella pääsee tutustumaan myös lasitaiteeseen ja sen monimuotoisuuteen. Oppaat esittelevät eri tekniikoita, kuten puhallus- ja sulatuslasia, sekä näyttävät, miten lasista voi luoda kauniita veistoksia ja koristeita. Kierrokset ovat interaktiivisia ja tarjoavat mahdollisuuden oppia uutta ja kokea lasinvalmistuksen taika.

Jos haluaa syventyä aiheeseen vielä enemmän, National Glass Centre järjestää myös pidempiä ja perusteellisempia työpajoja. Näillä työpajoilla pääsee itse kokeilemaan lasinvalmistusta ja oppimaan ammattilaisten opastuksella uusia taitoja. Työpajat ovat avoimia kaikenikäisille ja tarjoavat mahdollisuuden luovaan ilmaisuun lasin parissa.

Tapahtumat ja näyttelyiden aikataulu

National Glass Centre on myös suosittu tapahtumapaikka, jossa järjestetään erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia ympäri vuoden. Tapahtumakalenteri on täynnä monipuolisia ja kiinnostavia tapahtumia, jotka tarjoavat vierailijoille jännittäviä elämyksiä ja uutta nähtävää.

Näyttelyt vaihtelevat ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua erilaisiin lasitaiteen muotoihin ja tyyleihin. Taideteoksia on esillä niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltä taiteilijoilta. Näyttelyiden aikataulu kannattaa tarkistaa etukäteen National Glass Centren verkkosivuilta, jotta ei missaa haluamaansa näyttelyä.

Tapahtumakalenterissa voi olla esimerkiksi lasikurssien ilmoittautumisajan alkamista tai erilaisten lasinvalmistusnäytösten ajankohdat. Tapahtumissa voi myös osallistua itse tekemiseen ja kokeilla lasintyöstämistä ammattilaisten avustuksella.

National Glass Centre tarjoaa vierailijoilleen unohtumattoman kokemuksen englantilaisesta lasinvalmistuksesta. Ravintola ja kahvila palvelut pitävät energiatasot yllä, opastetut kierrokset tarjoavat mielenkiintoista tietoa lasin maailmasta ja tapahtumakalenteri takaa jatkuvasti vaihtuvia näyttelyitä ja elämyksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *