Trafalgar Square

Trafalgar Squaren historia

Trafalgar Square on yksi Lontoon tunnetuimmista ja vilkkaimmista paikoista. Sen historia ulottuu yli 150 vuoden taakse ja se on yksi Lontoon ikonisimmista maamerkeistä. Trafalgar Square rakennettiin 1800-luvun alussa, ja sen nimi juontaa juurensa Trafalgarin taistelusta, jossa Britannian kuninkaallinen laivasto voitti Napoleonin Ranskan laivaston.

Rakennustyöt Trafalgar Squarella alkoivat vuonna 1829, kun aikaisemmin alueella sijainneet talot purettiin. Rakennustyön aikana paljastui historiallinen Charing Cross -risteys, joka oli ollut merkittävä maamerkki jo keskiajalta asti. Tämän takia päätettiin rakentaa Trafalgar Squaren ympärille portaat ja jalankulkijoiden kävelyalue, joka on edelleen nähtävissä tänä päivänä.

Trafalgar Squarella oli alun perin tarkoitus sijaita kuninkaallinen ratsastajapatsas, mutta suunnitelmasta luovuttiin ja sen tilalle pystytettiin Nelsonin pylväs, joka on yksi Trafalgar Squaren ikonisimmista nähtävyyksistä. Nelsonin pylväs on omistettu Britannian merivoimien amiraali Horatio Nelsonille, joka johti Britannian voittoon Trafalgarin taistelussa. Pylväästä löytyy myös neljä leijonaveistosta, jotka tekevät vaikutuksen vierailijoihin.

Tuomioistuimen tarina

Trafalgar Squaren historiaan liittyy myös tuomioistuimen tarina. Alun perin Trafalgar Squarella sijaitsi suuri ravintola nimeltään ”The King’s Feast”. 1800-luvun puolivälissä ravintola kuitenkin purettiin ja tilalle rakennettiin tuomioistuin nimeltään ”The Royal Courts of Justice”. Tuomioistuin oli alun perin tarkoitettu ratkaisemaan lainkäyttöä koskevia asioita, mutta nykyään siellä toimii Lontoon korkein oikeusaste.

Tuomioistuin on arkkitehtonisesti vaikuttava rakennus, jossa yhdistyvät goottilainen ja renessanssin tyylit. Se on tunnettu erityisesti upeasta ulkoasustaan ja tarkoin harkituista yksityiskohdista. Tuomioistuimen tyylikkäät pylväät ja kattorakenne ovat todella vaikuttavia ja tekevät siitä yhden Lontoon upeimmista maamerkeistä.

Patsaat ja veistokset

Trafalgar Squarella on myös useita patsaita ja veistoksia, jotka lisäävät alueen historiallista ja kulttuurista merkitystä. Yksi tunnetuimmista veistoksista on ”The Fourth Plinth”, joka on tyhjä jalusta, joka on tarkoitettu vaihtuville taideteoksille. Veistoksia on ollut esillä neljännellä jalustalla aina vuodesta 1999 lähtien ja ne ovat herättäneet paljon kiinnostusta sekä paikallisten että turistien keskuudessa.

Toinen mielenkiintoinen veistos Trafalgar Squarella on ”Lion of Trafalgar ”, joka kuvaa leijonaa. Se on yksi Nelsonin pylvään neljästä leijonaveistoksesta ja symboloi voimaa ja voittoa. Leijona on suosittu valokuvauskohde ja usein vierailijat ottavat selfietä sen kanssa.

Trafalgar Squaren patsaat ja veistokset, kuten Nelsonin pylväs ja ”The Fourth Plinth”, ovat osa paikan kulttuurista perintöä ja tekevät alueesta unohtumattoman vierailukohteen. Ne kertovat tarinoita historiasta ja taiteesta sekä tarjoavat unohtumattomia hetkiä vierailijoille.

Nelsonin patsas

Trafalgar Squarella sijaitseva Nelsonin patsas on yksi Lontoon tunnetuimmista nähtävyyksistä. Patsas on omistettu amiraali Horatio Nelsonille, joka johti Britannian joukot voittoon Trafalgarin taistelussa vuonna 1805. Nelson menehtyi taistelussa, mutta hänen voittonsa tuli merkittäväksi käännekohdaksi Napoleonin sodassa.

Patsas on kaunis ja vaikuttava nähtävyys, joka kohoaa korkealle sarakkeelle. Patsaan korkeus on yhteensä 52 metriä, josta itse patsas muodostaa noin 5,5 metriä. Patsas on valmistettu pronssista, ja sen päämateriaali on muun muassa sulatettuja ranskan sotalaivoja.

Patsasta ympäröi neljä leijonaa, jotka ovat saaneet nimensä leijonan hallitsijan mukaan. Leijonat on kaiverrettu korinttilaisen pylvään jalkoihin, ja ne ovat suosittu valokuvauskohde turistien keskuudessa. Alun perin pylväät oli suunniteltu rakentaa Maltan nykyisen hallinon edustalle, mutta suunnitelma muuttui ja pylväät päätyivätkin Lontooseen.

Fontaani ja leijonat

Trafalgar Squaren keskellä sijaitsee myös kaunis suihkulähde, jonka ympärillä on neljä leijonaa. Suihkulähde tunnetaan nimellä Keski-fontaani, ja se on suosittu paikka Lontoon asukkaiden ja turistien keskuudessa viettää aikaa ja ihailla ympäröivää kauneutta.

Fontaani oli alun perin suunniteltu osaksi Nelsonin patsasta, mutta lopulta se päätettiin erottaa omaksi kokonaisuudekseen. Suunnittelusta vastasi arkkitehti Edwin Lutyens. Fontaanin keskellä oleva korkea patsas symboloi meren jumalaa Neptunusta, ja se on valmistettu valkeasta Carraran marmorista.

Suihkulähde on suosittu paikka erityisesti kesäisin, kun ihmiset kokoontuvat nauttimaan lämpimistä säistä ja rentoutumaan sen viilentävien vesien äärellä. Suihkulähde on myös kauniisti valaistu iltaisin, ja se luo upean tunnelman pimenevässä illassa.

Vuosittaiset tapahtumat

Trafalgar Squarella järjestetään vuosittain lukuisia tapahtumia, jotka houkuttelevat paikalle niin paikallisia asukkaita kuin turistejakin. Yksi suosituimmista tapahtumista on Uudenvuoden ilotulitus, joka kerää tuhansia ihmisiä juhlimaan uuden vuoden alkua. Tapahtuma on yksi Lontoon suurimmista ja näyttävimmistä, ja se huipentuu upeaan ilotulitukseen keskiyöllä.

Trafalgar Squarella järjestetään myös erilaisia festivaaleja ja konsertteja ympäri vuoden. Esimerkiksi Lontoon mielenosoitukset ja juhlat usein alkavat tai päättyvät Trafalgar Squarelle, sillä se on keskeinen paikka kaupungin sydämessä.

Vuosittain patsaan jalustalle myös pystytetään suuri joulukuusi, joka on lahja Norjalta Britannialle kiitoksena brittien avusta saksalaisten miehityksen aikana toisen maailmansodan aikana. Joulukuusi on valaistu kauniiksi ja se koristaa Trafalgar Squarea koko joulun ajan.

Trafalgar Square on siis yksi Lontoon ikonisimmista nähtävyyksistä, jossa yhdistyvät historia, arkkitehtuuri ja kulttuuri. Nelsonin patsas, fontaani ja leijonat sekä vuosittaiset tapahtumat luovat unohtumattoman kokemuksen kaikille vierailijoille.

Lähiympäristön nähtävyydet

Trafalgar Square sijaitsee Lontoon sydämessä, ja sen ympärillä on monia muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Lähistöllä sijaitsee esimerkiksi British Museum, joka on yksi maailman suurimmista ja vaikuttavimmista museoista. British Museumissa voi tutustua muun muassa antiikin Egyptin kulttuuriin ja Rooman valtakunnan aikaan. Museossa voi viettää helposti useamman tunnin tutkien sen lukuisia kokoelmia.

Toinen lähiympäristön nähtävyys on National Gallery, joka sijaitsee suoraan Trafalgar Squaren vastapäätä. National Galleryssa voi ihailla maailmankuuluja taideteoksia, kuten Van Goghin ”Auringonkukkia” ja Leonardo da Vincin ”Neitsyt ja lapsi”. Museo tarjoaa upean kokoelman kuvataidetta eri aikakausilta ja taiteen ystävät voivat viettää tuntikausia tutustuen sen moniin näyttelyihin.

Jos kaipaat hieman luonnonrauhaa keskellä kaupungin vilinää, suuntaa St. James’s Parkiin, joka sijaitsee aivan Trafalgar Squaren lähistöllä. Puisto on täydellinen paikka piknikille tai rentoutumiselle kävelyn lomassa. Puistosta löytyy myös kauniita lampia ja erilaisia lintulajeja, joten se tarjoaa hyvän mahdollisuuden nauttia luonnosta keskellä kaupunkia.

Ruokailu ja ostokset Trafalgar Squarella

Trafalgar Squarella on useita ravintoloita ja kahviloita, joista voi nauttia herkullisia ruokia ja juomia. Alueelta löytyy erilaisia keittiöitä, kuten italialaista ja aasialaista, joten jokainen löytää varmasti jotain mieluisaa. Lounasaikaan ravintolat saattavat olla suosittuja ja täynnä, joten on hyvä varautua jonottamaan tai tehdä pöytävaraus etukäteen.

Trafalgar Squarella on myös mahdollisuus tehdä ostoksia. Alueella sijaitsee useita tyylikkäitä putiikkeja, joista voi löytää esimerkiksi muotia ja sisustustavaroita. Myös turistimatkamuistomyymälöitä löytyy lähistöltä, joista voi hankkia matkamuistoja ja lahjoja ystäville ja perheelle.

Käytännön vinkit vieraileville

Jos suunnittelet vierailua Trafalgar Squarelle, on hyvä varautua hieman ruuhkaan. Alue on suosittu niin paikallisten kuin turistien keskuudessa, ja erityisesti kesäaikaan siellä voi olla vilkasta. Vieraileminen aikaisin aamulla tai myöhään illalla voi auttaa välttämään suurta tungosta.

Muista myös ottaa mukaan mukavat kengät, sillä Lontoon nähtävyyksiin tutustuminen vaatii yleensä paljon kävelyä. Trafalgar Squaren ympärillä on paljon muutakin nähtävää, joten voit helposti viettää useamman tunnin alueella tutkien sen tarjontaa.

Jos haluat ottaa upeita valokuvia Trafalgar Squarelta, kannattaa varata riittävästi aikaa ja etsiä sopiva paikka, josta saa hyvän näköalan. Alueelta löytyy usein myös erilaisia tapahtumia ja esityksiä, joiden parissa voi viihtyä hetken aikaa.

Lopuksi, jos haluat tutustua Trafalgar Squareen perusteellisesti, kannattaa harkita opastettua kierrosta. Opas voi kertoa alueen historiasta ja tarjota mielenkiintoisia tietoja sen nähtävyyksistä. Kierrosten aikataulut ja hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen ja varata paikka ajoissa, jotta varmistaa paikkansa kierroksella.

Vastaa