Houses of Parliament

Historia

Westminsterin nähtävyydet ovat olennainen osa Lontoon matkailua. Erityisesti Houses of Parliament on yksi alueen tunnetuimmista ja merkittävimmistä kohteista. Historialliset rakennukset sijaitsevat Thames-joen rannalla ja niillä on pitkä ja monivaiheinen historia.

Houses of Parliament tunnetaan myös nimellä Westminsterin palatsi, ja se on yksi maailman vanhimmista toimivista parlamenteista. Rakennuksen historia juontaa juurensa yli tuhannen vuoden taakse, aina 1000-luvulle asti. Alun perin rakennus toimi kuninkaan asuinpaikkana, kuningas Edward Confessorin hallituskaudella.

Nykyinen Houses of Parliamentin rakennus valmistui vuonna 1870, mutta se on vain osa kokonaisuutta. Vuonna 1834 Westminsterin palatsin suuri osa tuhoutui tulipalossa, ja ainoastaan Westminsterin kellotorni, joka tunnetaan paremmin nimellä Big Ben, ja Westminster Hall säilyivät vahingoittumattomina. Sen jälkeen rakennukset pystytettiin uudelleen.

Arkkitehtuuri

Houses of Parliamentin arkkitehtuuri on vaikuttava ja herättää ihailua kaikissa kävijöissä. Rakennukset on rakennettu uusgotiikan tyyliin, joka oli suosittu 1800-luvulla. Ne ovat täynnä yksityiskohtia ja koristeita, jotka tekevät niistä todella ainutlaatuisia.

Westminsterin palatsi koostuu useista erillisistä rakennuksista, mutta niistä tunnetuin on Palace of Westminster. Tämä rakennus on keskeisellä paikalla Lontoon South Bankilla ja se erottuu kaupungin horisontissa ylpeänä ja mahtavana.

Houses of Parliamentin tunnetuin osa on ehdottomasti Big Ben, joka on yksi Lontoon symbolisimmista maamerkeistä. Se on 96 metriä korkea kellotorni, joka on nimetty suuren kellon mukaan. Big Benin kellotorni on kuuluisa kauniista arkkitehtuuristaan ja tarkasta tekniikastaan.

Big Ben

Big Benin nimi ei itse asiassa viittaa kellotorniin tai kelloon, vaan yksinomaan suureen 13,5 tonnin kelloon, joka sijaitsee rakennuksen yläosassa. Kellossa on neljä kellotaulua, joista jokainen on halkaisijaltaan noin 7 metriä.

Big Benin kellossa on erityinen lyömäsoitin, joka jokaisen kellojen tunnin ja puolen tunnin lyönnin yhteydessä säestää kellon ääntä. Tämä lyömäsoitin tunnetaan nimellä ”The Great Bell’s Great Company” ja se on osa Big Benin kellon ainutlaatuista identiteettiä.

Big Ben on yksi Lontoon ikonisimmista nähtävyyksistä ja symboli brittiläiselle kulttuurille. Tämä vaikuttava kellotorni ja kello herättävät hienoisia tunteita ihmisissä ympäri maailmaa. Jopa Lontoon asukkaille Big Ben on tärkeä symboli kaupungin identiteetille.

Westminsterin ja Houses of Parliamentin alueella riittää nähtävää ja koettavaa kaikille historiasta, arkkitehtuurista ja Britannian kulttuurista kiinnostuneille. Rakennukset ja niiden historia houkuttelevat vuosittain miljoonia kävijöitä, jotka haluavat tutustua Lontoon sydämeen ja oppia lisää Englannin parlamentin toiminnasta.

Westminsterin sillat

Westminsterin sillat ovat tärkeä osa Lontoon kaupunkikuvaa ja houkuttelevat vuosittain miljoonia turisteja. Westminsterin alueella sijaitsee useita siltoja, jotka yhdistävät kaupungin eri osia Thames-joen yli. Yksi kuuluisimmista näistä silloista on Westminsterin silta, joka on myös Lontoon vanhin riippusilta.

Westminsterin silta tarjoaa upeita näkymiä Thames-joelle ja sen rannoille. Sillalta käsin voi ihailla Lontoon tunnettuja maamerkkejä, kuten Lontoon siltaa, Tower-siltaa ja Lontoon siluettia. Silta on myös erittäin suosittu kävely- ja pyöräilyreitti, sillä se tarjoaa erinomaisen tavan tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin jalan tai polkupyörällä.

Toinen merkittävä silta Westminsterin alueella on Lambethin silta. Tämä silta on rakennettu vuonna 1932 ja se yhdistää Westminsterin ja Lambethin kaupunginosat. Lambethin sillalla kulkee myös Lontoon kuuluisa punainen kaksikerroksinen bussi, mikä tekee sillasta entistäkin ikonisemman.

Westminsterin sillat ovat paitsi käytännöllisiä kulkuväyliä myös tärkeitä osia Lontoon historiaa ja kulttuuria. Niiden arkkitehtuuri ja kauneus ovat hurmanneet kävijöitä jo vuosikymmenten ajan, ja ne jatkavat edelleen Lontoon matkailukohteiden kärjessä.

Parlamenttirakennus

Westminsterin alueella sijaitseva Parlamenttirakennus on yksi Lontoon tunnetuimmista nähtävyyksistä ja symboli brittiläiselle demokratialle. Rakennus on ollut käytössä jo yli 900 vuotta ja se on yksi maailman vanhimmista parlamenttirakennuksista.

Parlamenttirakennus koostuu kahdesta pääosasta: ylähuoneesta eli parlamenttitalosta ja alahuoneesta eli Commons-talosta. Näiden kahden rakennuksen välissä sijaitsee kello- ja tornirakennus, joka tunnetaan Big Ben -kellotornistaan. Parlamenttirakennus on myös osa UNESCO:n maailmanperintökohdetta.

Vierailijat voivat tutustua Parlamenttirakennukseen osallistumalla opastetuille kierroksille. Kierroksilla pääsee tutustumaan rakennuksen upeisiin saleihin, joissa päätökset tehdään, ja kuulemaan tarinoita brittiläisen demokratian historiasta. Parlamenttikierros tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua tähän merkittävään paikkaan ja saada syvempää ymmärrystä Britannian poliittisesta järjestelmästä.

Parlamenttikierrokset

Parlamenttikierrokset ovat erittäin suosittuja turistien keskuudessa ja ne tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua brittiläisen demokratian kulisseihin. Kierrokset kestävät noin 90 minuuttia ja niillä pääsee tutustumaan Parlamenttirakennuksen tärkeimpiin tiloihin.

Kierroksen aikana vieraat pääsevät tutustumaan muun muassa Westminster Halliin, joka on yli 900 vuotta vanha ja yksi kaikista vanhimmista osista Parlamenttirakennusta. Lisäksi vieraat pääsevät näkemään Commons- ja Lords-salit, joissa parlamentin istunnot pidetään, sekä tutustumaan Big Benin kello- ja tornirakennukseen.

Oppaat kertovat kierroksilla mielenkiintoisia tarinoita rakennuksen historiasta ja sen merkityksestä nykypäivän brittipolitiikalle. Vierailijat saavat myös mahdollisuuden oppia lisää Britannian poliittisesta järjestelmästä ja siitä, miten päätökset tehdään. Parlamenttikierros tarjoaa siis syvällisen ja informatiivisen tavan tutustua Westminsterin nähtävyyksiin ja Britannian poliittiseen kulttuuriin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Westminsterin sillat, Parlamenttirakennus ja Parlamenttikierrokset ovat kaikki osa Westminsterin nähtävyyksiä ja tarjoavat kävijöille mahdollisuuden tutustua Lontoon ja Englannin rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin. Näiden kohteiden kautta voi saada paremman käsityksen brittiläisestä demokratiasta ja Lontoon kaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Westminster Abbey

Westminsterin Abbey on yksi Lontoon tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Westminsterin kaupunginosassa Thames-joen läheisyydessä. Westminster Abbey on merkittävä paikka Englannin historian ja kulttuurin kannalta, ja se on ollut kuninkaallisten kruunajaisten, häiden ja hautajaisten näyttämönä.

Abbeyn historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse. Sen perustaja oli edwardilainen kuningas Eadward the Confessor, joka rakennutti alun perin kirkon paikalle, jolla ennen sijaitsi benediktiinimunkkien luostari. Nykyinen goottilaistyylinen rakennus valmistui pääosin 1200- ja 1300-luvuilla, mutta siihen on tehty myöhemmin myös lisäyksiä ja muutoksia.

Abbeyssä voi ihailla upeaa arkkitehtuuria ja taiteellisia yksityiskohtia. Sisällä sijaitsee kuninkaallisten hautakappeli, jossa lepäävät muun muassa kuningatar Elisabet I ja Ison-Britannian viimeinen kuningas, Juhana ”Juhani” Tudor. Lisäksi Abbeyssä on useita muistomerkkejä, jotka kunnioittavat merkittäviä historiallisia hahmoja kuten William Shakespearea, Isaac Newtonia ja Charles Darwinia.

Poliittinen merkitys

Westminster Abbeyllä on myös vahva poliittinen merkitys. Se sijaitsee aivan Houses of Parliamentin läheisyydessä, mikä symboloi Yhdistyneen kuningaskunnan hallinnollista ja poliittista keskusta. Abbey on ollut useiden kuninkaiden ja kuningattarien kruunajaisten paikka, mikä todistaa sen yhteydestä kuninkaalliseen valtaan.

Nykyään Abbeyllä on rooli valtionuskonnollisena keskuksena, ja siellä järjestetään tärkeitä valtiollisia tapahtumia. Esimerkiksi kuningatar Elisabet II:n kruunajaiset vuonna 1953 pidettiin Westminster Abbeyssä. Lisäksi Abbeyssä järjestetään valtion muistotilaisuuksia ja kuninkaallisia hääseremonioita. Se on myös suosittu vierailukohde sekä turistien että brittien keskuudessa.

Tärkeät tapahtumat

Westminster Abbey on ollut todistamassa useita historiallisia tapahtumia. Vuonna 1066 Abbeyssä kruunattiin Vilhelm Valloittaja, jonka johdolla normannit valloittivat Englannin. Lisäksi Abbeyssa on kruunattu lähes kaikki Englannin kuninkaalliset aina Harold II:sta lähtien.

Abbeyssa on myös muistettu ja vietetty merkittäviä kansallisia tapahtumia. Esimerkiksi vuonna 2011 Abbey oli paikka, jossa järjestettiin prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häät. Tapahtumaa seurasi miljoonat katsojat ympäri maailmaa.

Westminster Abbeyllä on siis tärkeä rooli Englannin kulttuurissa, taiteessa ja politiikassa. Se edustaa kuninkaallista valtaa ja brittiläistä historiaa. Abbey on myös esimerkki upeasta goottilaisesta arkkitehtuurista ja sisältää merkittäviä taidehistoriallisia aarteita. Monet vierailijat ja turistit hakeutuvatkin Lontooseen juuri kokeakseen tämän ikonisen nähtävyyden.

Vastaa